Tarta z cukinią


Składniki:
250 g mąki pszennej
szczypta soli
3-4 łyżki wody
125 g masła zimnego

cukinia żółta, zielona
pierś kurczaka
natka pietruszki
ser do zapiekania
sól, pieprz
ząbek czosnku
kilka kropel sosu sojowego
cebula 
2 jajka
3/4 szkl śmietany
1/2 szkl mleka
ostra papryka

Przygotowanie:

  1. Mąkę, sól, masło i wodę zagnieść i wsadzić do zamrażarki na ok 10 min. Następnie rozwałkować, przełożyć na wysmarowaną masłem formę i schłodzić w lodówce kolejne 10 min. Podpiec w 200 st C przez ok 15 min.
  2. Cukinię, kurczaka pokroić w mniejsze kawałki. Podsmażyć z pokrojoną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kilkoma kroplami sosu sojowego i rozgniecionym przez praskę czosnkiem. Posypać poszatkowaną natką.
  3. Przełożyć wszystkie składniki na podpieczony spód, zalać rozbełtanymi jajkami ze śmietaną i mlekiem posypać ostrą papryką i startym serem. Piec w 180 st C ok 35-40 min. 
Smacznego





Komentarze