Tarta jabłkowa z kruszonką



Składniki:

Ciasto:
250 g mąki pszennej
szczypta soli
4-5 łyżek zimnej wody
125 g masła

8-9 jabłek
cukier trzcinowy
cynamon

Kruszonka:
80 g mąki pszennej
80 g masła
80 g cukru trzcinowego


Przygotowanie:

  1. Mąkę z solą, wodą i masłem zagnieść i włożyć do zamrażarki na ok 10 min. Formę o śr 30 cm posmarować masłem. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy, podziurkować widelcem i schłodzić w lodówce kolejne 10 min. Podpiec w 200 st C ok 15 min. 
  2. Jabłka obrać, pokroić w małą kostkę. W garnku dusić z 15-20 min podlać odrobiną wody, od czasu do czasu mieszając. Dodać cukier i cynamon (do smaku). Mąkę, masło i cukier połączyć ze sobą na kruszonkę.
  3. Gotowe jabłka przełożyć na podpieczony spód, posypać kruszonką i zapiec w 200 st C przez ok 35 min...

Smacznego





Komentarze

Prześlij komentarz