Tarta jabłkowa z kruszonką
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
szczypta soli
4-5 łyżek zimnej wody
125 g masła
8-9 jabłek
cukier trzcinowy
cynamon
Kruszonka:
80 g mąki pszennej
80 g masła
80 g cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- Mąkę z solą, wodą i masłem zagnieść i włożyć do zamrażarki na ok 10 min. Formę o śr 30 cm posmarować masłem. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy, podziurkować widelcem i schłodzić w lodówce kolejne 10 min. Podpiec w 200 st C ok 15 min.
- Jabłka obrać, pokroić w małą kostkę. W garnku dusić z 15-20 min podlać odrobiną wody, od czasu do czasu mieszając. Dodać cukier i cynamon (do smaku). Mąkę, masło i cukier połączyć ze sobą na kruszonkę.
- Gotowe jabłka przełożyć na podpieczony spód, posypać kruszonką i zapiec w 200 st C przez ok 35 min...
Smacznego
Właśnie na taką mam teraz ochotę!:)
OdpowiedzUsuńAle mi zdjęcie narobiło smaka
OdpowiedzUsuń