Kurczak w cebulowo - musztardowym sosie


Składniki:
jedna pierś kurczaka
3 średnie cebule
kawałek pora ok 60 g
ok 2 szkl bulionu warzywnego lub drobiowego
szczypiorek
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz, papryka słodka lub chilli 
szczypta lubczyku i tymianku
łyżka sosu sojowego ciemnego
pół łyżeczki musztardy dijon 
łyżka masła


Przygotowanie:

  1. Cebulę i pora pokroić w piórka, a następnie zeszklić na maśle. Doprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i tymiankiem. Wlać bulion z sosem sojowym i dusić do miękkości cebuli ok 30 min. Przed końcem duszenia dodać musztardę.
  2. Mięso pokroić w większe kawałki. Posypać solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć na patelni po kilka min z każdej strony na ładny brązowy kolor. Przełożyć do sosu i dusić jeszcze ok 5 min. Po wyłączeniu ognia posypać szczypiorkiem i gotowe...

Smacznego


Komentarze