Ganache z jagodami, żurawiną i pestkami dyni



Składniki:
300 g kruchych ciastek
150 g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki kakao, cukru i wody
200 ml kremówki
100 g masła
200 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Ciastka rozdrobnić i wymieszać ze 150 g roztopionej czekolady. Wyłożyć posmarowaną masłem formę do tarty i do lodówki na ok 20-30 min. 
  2. Do rondelka wsypać kakao, cukier zalać wodą i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru. Stopniowo wlewać kremówkę. Następnie dodać pokrojone masło i zagotować cały czas mieszając. 
  3. Przelać do suchej miski, dodać czekoladę i mieszać do momentu rozpuszczenia. Przestygniętą masę wlać na schłodzony spód, wstawić do lodówki na ok 30 min.
  4. Udekorować jagodami, żurawiną, pestkami dyni i startą czekoladą. Schłodzić i gotowe.Proporcje są na blachę o wymiarach 30 cm..
Smacznego

Komentarze