Paszteciki z boczkiem i ziemniakami


Składniki:
230 g wędzonego boczku
6-8 większych ziemniaków
1-2 cebule
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
szczypta kminku

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
250 g śmietany
jajko do posmarowania ze szczyptą papryki


Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą kminku, ostudzić. Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na łyżce oleju. Wszystko razem zmielić, doprawić do smaku solą i pieprzem - schłodzić.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać śmietanę, zimną margarynę i szczyptę soli, zagnieść i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
  3. Podsypując mąką rozwałkować ciasto,wycinać równe prostokąty, na które położyć farsz, zawinąć i pokroić na mniejsze kawałki. 
  4. Każdy pasztecik posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 180 st C przez ok 20-25 min.






Komentarze

Prześlij komentarz