Kotleciki z cukinią, ryżem i pieczarkami



Składniki:
pół większej cukini
połówka żółtej cebuli
1 większa czerwona cebula
ok 400 g pieczarek
pęczek natki pietruszki
1 średnia marchewka
300 g ryżu
sos sojowy - grzybowy
ciemny sos sojowy
sól, pieprz
szczypta imbiru
2 jajka
7 łyżek bułki tartej

Z takiej porcji wyszło mi 28 kotlecików


Przygotowanie:

  1. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce (duże oczka) tak samo marchewkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki w ćwiartki. Ryż ugotować do miękkości.
  2. Na łyżce oleju podsmażyć pieczarki, następnie cebulę. Wyłączyć ogień, dodać cukinię i marchewkę. Doprawić do smaku.
  3. Ostygnięte warzywa wymieszać z ostygniętym ryżem dodać jajka, bułkę tartą i drobno posiekaną natkę.
  4. Wszystko wymieszać i formować kotlety. Obtoczyć w bułce i smażyć po kilka minut z każdej strony na złoty kolor..
Smacznego



Komentarze

Prześlij komentarz