Zupa koperkowa


Składniki:
udko z kurczaka 
marchewka, pietruszka
cebula
ćwiartka selera
2 ząbki czosnku
kilka ziemniaków
2 pęczki koperku
łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżki śmietany 12% z Bażannowic
sól, pieprz, kilka kropel maggi
szczypta imbiru, 2 listki laurowe


Przygotowanie:

  1. Warzywa i mięso umyć, osuszyć. Marchewkę i pietruszkę obrać, cebulę opalić na ogniu. Włożyć do garnka i gotować do miękkości z dodatkiem przypraw i czosnkiem.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę włożyć do bulionu po uprzednim wyciągnięciu mięsa, marchewki, pietruszki, cebuli i selera. Po ok 10 min, kiedy ziemniaki będą miękkie dodać łyżeczkę octu jabłkowego, a następnie zahartowaną śmietanę. Zagotować i wyłączyć ogień.
  3. Warzywa i mięso pokroić na mniejsze kawałki (oprócz selera i cebuli). Koperek posiekać, wszystko włożyć do garnka. Podawać z jajkiem na twardo lekko oprószonym pieprzem i solą....
Smacznego



Komentarze