Graham z salami i gruyerem


Składniki:
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki graham
2-3 łyżki oleju
łyżeczka soli
3/4 szklanki mleka
łyżeczka cukru
20 g drożdży

kilka pieczarek 
cebula
salami z pieprzem
starty gruyere
sos sojowy, sól, pieprz
2 ząbki czosnku



Przygotowanie:

  1. Dwa rodzaje mąki zmieszać z solą. Mleko podgrzać. Drożdże pokruszyć do szklanki wsypać cukier, kiedy zaczną się rozpuszczać wlać ciepłe mleko i wymieszać. Przelać je do mąki i zagnieść. W razie potrzeby podsypywać jeszcze mąką (ma się ładnie odklejać od rąk). Ciasto włożyć do miski, położyć na garnek z ciepłą wodą - przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
  2. Pieczarki z cebulą podsmażyć. Na końcu dodać czosnek, sól, pieprz i kilka kropel sosu sojowego. 
  3. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować na cienkie koła. Położyć na każdym farsz i zawinąć w kwadraty (salami pokroić w paski)....
  4. Można smażyć je na patelni, po kilka minut z każdej strony lub upiec w piecu na 190 st C przez ok 20 min..
  5. Podawać z sosem czosnkowym, czosnkowymi oliwkami lub sałatą z sosem vinegrette.....
Smacznego

Komentarze

  1. Ale bym zjadła takie <3 Wyglądają przepysznie! I do tego z serem gruyere, na który ostatnio poluję :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gruyre masz racje .... jest fantastyczny :-)

      Usuń

Prześlij komentarz