Kotlety ziemniaczane z ogórkowym sosem



Składniki:
4 ziemniaki
2 ząbki czosnku
listek laurowy
cebula
szczypta kminku
1-2 ogórki kiszone
pęczek szczypioru
1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
łyżka masła 
jajko
5 łyżek mąki
2 łyżki śmietany


Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z dwoma ząbkami czosnku, kminkiem i listkiem laurowym. Dokładnie potłuc (listek wyciągnąć), kiedy przestygną dodać jajko, mąkę, startą na małych oczkach cebulę, sól i pieprz. Wymieszać, formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z każdej strony na złoty kolor.
  2. W rondelku roztopić łyżkę masła, posypać łyżką mąki. Zasmażkę rozprowadzić wodą, a następnie dodać do niej starte na dużych oczkach ogórki. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i zabielić śmietaną. Na końcu wsypać posiekany szczypiorek (jeśli sos wydaje się za kwaśny, wtedy trzeba wsypać 1-2 łyżeczki cukru)..

Smacznego


  

Komentarze

Prześlij komentarz