Mielona karkówka z pieca



Składniki:
600 g zmielonej karkówki
3 ząbki czosnku
pół marchewki i pietruszki z rosołu
pęczek natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
średnia cebula
jajko
sól, pieprz
szczypta tymianku, ostrej papryki,kilka kropel sosu sojowego
opakowanie szpinaku (liście)
kilka kropel cytryny
łyżka masła


Przygotowanie:

  1. Do mięsa włożonego do większej miski dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę i pietruszkę, jajko. Przyprawić solą, pieprzem, rozgniecionymi ząbkami czosnku, sosem sojowym, tymiankiem i ostrą papryką. Dodać dwie łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Podzielić na dwie części.
  2. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim szpinak. Wyłączyć ogień, doprawić przeciśniętym przez praskę ząbkiem  czosnku, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny.
  3. Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia. Na spodzie umieścić jedną część mięsa, następnie na mięso wyłożyć szpinak i przykryć drugą częścią mięsa.
  4. Zapiec w piecu rozgrzanym do 180 st C ok 20-25 min.....

Smacznego



Komentarze

  1. Koncepcja wysmienita :) oczywiście musialem dodac swoje" trzy grosze" i zmodyfikowalem lekko to danie dodajac innych przypraw do mieska troche miety itd... por i marchew zamiast z rosolku starlem i podsmazylem na oliwie z oliwek z nutka cytrynowa, zamiast bulki tartej dalem starty zolty serek,czosnek (polecam niedzwiedzi) szpinaczek z czosneczkiem bazylia , galka muszkatołowa, sol i pieprz i smietanka 18% podsmazylem na smalczyku z ziolami i zamiast topionego serka (zapomnialem kupic ) rowniez dodalem serka zoltego tartego ... jak ktos chce moge dokladnie opisac co i jak ... :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz