Krem z groszku z gruszkami



Składniki:
2 gruszki
200 g mrożonego groszku
3 cebule
ząbek czosnku
sól, pieprz, tymianek
bulion warzywny
50 ml białego półwytrawnego wina
kilka plasterków wędzonego boczku (opcjonalnie)
60 g masła


Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku roztopić 50 g masła, dodać cebulę-trzymać na ogniu niech się zeszkli. Dodać groszek, przyprawić solą, pieprze, tymiankiem i wymieszać. Po 2-3 minutach wlać wino i dodać obrane gruszki pokrojone w większą kostkę, wymieszać i trzymać na ogniu 2-4 min.
  2. Wszystko zalać bulionem, trzymać na niedużym ogniu, aż groszek będzie miękki.
  3. Kilka plasterków boczku pokroić w cienkie słupki, podsmażyć i zdjąć z patelki. Następnie na tej samej patelni roztopić 10 g masła i podsmażyć na nim plasterki gruszki. Przyprawić szczyptą soli i tymiankiem. 
  4. Ugotowany groszek zmiksować na gładki krem, podawać z grzankami i plasterkami gruszki.....

Smacznego



Komentarze