Karczek w pomidorach



Składniki
600 g karczku b/k
puszka pomidorów
dwie łyżki przecieru pomidorowego
ok 20 pieczarek
3 cebule
5 ząbków czosnku
3 mniejsze marchewki
sól, pieprz, słodka i ostra papryka
przyprawa do gulaszu (opcjonalnie)
sos sojowy, maggi
czerwona papryka
ok 1.5 l bulionu warzywnego


Przygotowanie

  1. Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, sosem sojowym i maggi dodać przeciśnięty przez praskę czosnek - wszystko wymieszać. 
  2. Na patelnię wlać ok łyżkę oleju, kiedy będzie gorący podsmażyć mięso na mocno brązowy kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki, a marchewkę w krążki.
  3. Tak podsmażone mięso przełożyć do większego garnka zalać bulionem warzywnym.
  4. Dodać pomidory w puszce i przecier pomidorowy i dusić ok 1,5 - 2 godzin na małym ogniu mieszając od czasu do czasu (na ok 15 min przed końcem dodać pokrojoną w paseczki paprykę) W razie potrzeby doprawić.. gotowe..
Smacznego

Komentarze