Krem z cukini i szpinaku



Składniki:

1 duża cukinia
2 cebule
450 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
pół topionego czosnkowego serka "Sertop"
sól, pieprz, tymianek
bulion drobiowy 
2-3 łyżki masła


Przygotowanie:
  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki (kilka plasterków zostawić do grillowania). W rondelku roztopić masło i podsmażyć na nim warzywa z ząbkami czosnku ok 3-4 min. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku.
  2. Wlać bulion (może być z kostki) tak aby nie zakrył warzyw. Dodać serek topiony, wymieszać i gotować jeszcze z 5-8 min. Zmiksować na gładki krem. Pozostałą cukinię zgrillować z odrobiną soli i tymianku.
  3. Podawać z grzankami, jajkiem, grillowaną cukinią, można też posypać odrobiną fety........  

Smacznego


Komentarze